Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τμήμα Γλωσσών και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Παΐσιος Χιλανδαρινός του Πλόβντιβ

Το Πανεπιστήμιο «Παΐσιος Χιλανδαρινός» της πόλεως Πλόβντιβ είναι το δεύτερο κατά μέγεθος και σημασία βουλγαρικό πανεπιστήμιο και το μεγαλύτερο Α.Ε.Ι. στη Νότια Βουλγαρία. Η πόλη, η οποία φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο, είναι μία από τις αρχαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Το 342 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’ ο Μακεδόνας κατάκτησε τον οικισμό που ίδρυσε ο βασιλιάς των Θρακών Εύμολπος γύρω στα 1200 π.Χ. και τον μετονόμασε Φιλιππούπολη. Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται και στις μέρες μας παράλληλα με το όνομα Πλόβντιβ από τους φορείς της ελληνικής γλώσσας.

Η Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Πλόβντιβ έχει ήδη 35χρονη ιστορία, διαθέτοντας και το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στο σύνολο των εννέα σχολών του Πανεπιστημίου. Στα πλαίσια της Σχολής η Νεοελληνική γλώσσα αποτελεί εντατικό μάθημα ξένης γλώσσας στο πρόγραμμα σπουδών «Προπτυχιακό τμήμα στη Βουλγαρική γλώσσα και στη Nεοελληνική γλώσσα» και στο πρόγραμμα σπουδών «Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό στη Βαλκανολογία». Η εξέλιξη των ειδικοτήτων αυτών, από την καθιέρωσή τους το 2002, ύστερα από πρωτοβουλία της καθηγήτριας Στόινα Πορομάνσκα, επίτιμης διδάκτορα του ΕΚΠΑ, απεδείχθη περισσότερο από επιτυχής. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, όπως αποκαλούνται αλλιώς οι ως άνω ειδικότητες, έχουν πολύ καλές προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση και είναι περιζήτητοι για υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας, για στελέχη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, μικτών και ξένων εταιρειών.

Από το 2004 το Plovdiv University στεγάζει μία διαρκώς εμπλουτιζόμενη Βιβλιοθήκη Nεοελληνικής γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, η οποία ιδρύθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής Socrates-Erasmus, στα θερινά και μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, στον ετήσιο Διαβαλκανικό φοιτητικό διαγωνισμό για μετάφραση ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας και σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες του ίδιου Τμήματος (Κοπή της Βασιλόπιτας, Βραδιά της ελληνικής γλώσσας, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσίαση βιβλίων Ελλήνων, Κυπρίων και Βουλγάρων συγγραφέων, εισηγήσεις και συζητήσεις για γλωσσολογικά, μεταφραστικά και πολιτιστικά θέματα, οι οποίες αφορούν τις δύο βαλκανικές γλώσσες κ.ά.). To 2015 και το 2016 η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα των φοιτητών του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 11η και 12η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου στις Σέρρες Ελλάδας. 
Στη σκυταλοδρομία θα συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες από τα 3ο και 4ο έτος Βαλκανολογίας και 3ο και 4ο έτος Βουλγαρικής και Νεοελληνικής Γλώσσας.
3ο έτος Βαλκανоλογίας   Диляна Росенова Митева
4ο έτος Βαλκανολογίας   Николина Георгиева Грекова
                                         Диляна Желязкоба Петкова
3ο έτος Βουλγαρικής κ Νεοελληνικής Γλώσσας  
                                          Лора Атанасова Апостолова
                                          Ружа Ненкова Чучури
4ο έτος Βουλγαρικής κ Νεοελληνικής Γλώσσας 
                                          Елисавета Борисова Коджаманова

Διεύθυνση Τμήματος
Mrs. Velichka Simonova-Grozdeva
Plovdiv University Paisii Hilendarski
Faculty of Philology
Modern Greek Language
24, Tsar Assen Str.
4000  Plovdiv
BULGARIA
                                       
                                         











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.