Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Το κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας

Το κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας 
http://greekstudies.tsu.ge/?lang=en.
https://www.tsu.ge/en/

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1997 με την απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Σήμερα στο Ινστιτούτο λειτουργούν τρεις έδρες: Κλασικής φιλολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Εκδοτικός Οίκος «Λόγος», βιβλιοθήκη «Σ. Καουκτσισβίλι» (περίπου 30. 000 βιβλία), κέντρο πληροφορικής. Το Ινστιτούτο συντονίζει το πρόγραμμα «Η Ελληνική Γλώσσα στα Σχολεία της Γεωργίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το 1995 και στα πλαίσια του οποίου η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 12 σχολεία της Γεωργίας.
Το Ινστιτούτο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης (Chavchavadze ave. 13). Σήμερα στο Ινστιτούτο σπουδάζουν περίπου 70 φοιτητές στα τμήματα Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Περίπου 1500 φοιτητές από άλλα τμήματα παρακολουθούν μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής Γλώσσας, Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών Επικεφαλής καθηγητής είναι ο Rismag Gordeziani, διευθυντής του Ινστιτούτου. Στο Τμήμα Βυζαντινών Σπουδών Επικεφαλής καθηγήτρια είναι η Tinatin Dolidze. Στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών Επικεφαλής καθηγήτρια είναι η Sophie Shamanidi.
Στο Ινστιτούτο φοιτούν φοιτητές που στην πλειοψηφία τους είναι Γεωργιανοί. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έχουν ζήσει κάποια χρόνια στην Ελλάδα λόγω μετανάστευσης των οικογενειών τους εκεί. Ένας αριθμός, επίσης, των φοιτητών αυτών που διέμεινε στην Ελλάδα έχει απολυτήριο από το Ελληνικό Λύκειο και ως εκ τούτου πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι βέβαια και λίγοι οι φοιτητές που είναι από τη μειονότητα των Ελλήνων Ποντίων που έχουν έτσι την ευκαιρία να ακολουθήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή τους να σπουδάσουν στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο και με κάθε αφορμή που δίνεται η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να συμμετάσχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε, Γεωργία, για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες. Αποκτήσαμε μια καλή εικόνα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη χώρα. Καλή δύναμη στο έργο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.