Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΡΕΒΑΝ


Στις 13 Μαΐου του 1999 έγινε η επίσημη έναρξη του πρώτου στην Αρμενία Ελληνικού Κέντρου, η οποία ιδρύθηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν χάρη στην υποστήριξη πολλών δημόσιων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και πρώτ’ απ’ όλα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Αυτό ήταν πολ σημαντικό γεγονός όχι μόνο για το Πανεπιστήμιό μας, αλλά και για την πολιτιστική ζωή και ιδίως, για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία. Γι’ αυτό και δεν ήτανε τυχαίο, ότι την τελετή έναρξης του Ελληνικού κέντρου την τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι των δύο χωρών μας. Το σημαντικότερο μέρος του Ελληνικού Κέντρου είναι η βιβλιοθήκη, με μια πλούσια συλλογή των βασικών κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με την Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς – Μπριτάννικα, με εγχειρίδια και λεξικά της Νέας Ελληνικής γλώσσας και άλλα εκπαδευτικά υλικά – συνολικά περισσότερα από 1500 τίτλους βιβλίων.
Από την αρχή καθορίστηκαν οι κύριες κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Κέντρου.
  • η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής γλώσσας
·        η επιστημονική εργασία, οι βασικές τάσεις της οποίας είναι η συγκριτική γλωσσολογία και οι αρμενοελληνικές λογοτεχνικές σχέσεις.
  • οι Αρμενοελληνικές πολιτιστικές σχέσεις
Στην αρχική φάση, ο κύριος σκοπός του Ελληνικού Κέντρου ήταν η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής, επειδή σε αντίθεση με σποραδικά μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής, τα Νέα Ελληνικά δεν είχαν διδάχθει ποτέ σε πανεπιστήμια της Αρμενίας. Οργανώθηκαν προαιρετικά μαθήματα για τους φοιτητές διάφορων τμημάτων του  Κρατικού Πανεπιστημίου Ερεβάν, οι οποίοι επιδεικνύαν ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.
Από το πανεπιστημιακό έτος 2001-2002 τα Ελληνικά ως  υποχρεωτικά μαθήματα έχουν καταχωριστεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα των τμημάτων Ιστορίας, Αρμενικής φιλολογίας, Ρωσικής φιλολογίας και Θεολογίας . Γι’ αυτό έχουν συνταχθεί προγράμματα για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διδασκαλία, ανάλογα με τους σκοπούς και τις ανάγκες του συγκεκριμένου τμήματος.
Η λογική συνέπεια όλων των προσπαθειών,  όχι μόνο των καθηγητών της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου  του Κρατικού Πανεπιστημίου Ερεβάν, ήταν το γεγονός, ότι  το 2012 ιδρύθηκε ο πρώτος στην Αρμενία και προς το παρόν ο μοναδικός Τομέας Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Τμήμα Ρωσικής Φιλολογίας.  Ο στόχος του Τομέα αυτού δεν είναι μόνο η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά εκτός αυτου, είναι η προετοιμασία εκπαιδευτικών, μεταφραστών και (στο μέλλον) επιστημόνων, που θα ασχοληθούν με τα προβλήματα των αρμενοελληνικών γλωσσικών και λογοτεχνικών σχέσεων.
Εκτός από τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, η οποία διδάσκεται στους φοιτητές κατά τη διάρκεια όλων των τεσσάρων ακαδημαϊκών ετών, στο πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας περιλαμβάνονται διάφορα γλωσσολογικά και γραμματολογικά μαθήματα που σχετίζονται με την ελληνική φιλολογία,  όπως, για παράδειγμα, «Αρχαία ελληνική γλώσσα», «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας», «Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας», «Θεωρητική γραμματική της Ελληνικής γλώσσας», «Μέθοδοι διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας» και άλλα.
            Μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Τομέα, αλλά επί του παρόντος προσπαθούμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι μια φοιτήτρια του Τομέα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας πήρε τη δεύτερη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη αρχές Σεπτεμβρίου.

  
Στη σκυταλοδρομία συμμετέχουν φοιτήτριες  4 έτους:

AVETISYAN ANAHIT
HAKOBYAN NARINE
MKHITARYAN ARMINE

POGOSYAN ZHENYA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.