Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ. ΣΧΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ . ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

  
  Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης  ιδρύθηκε το 1996 . Από τον Μάϊο του 2016  οι δύο Τομείς που λειτουργούσαν χωριστά, ο Τομέας Ελληνικής Φιλολογίας και ο Τομέας Μετάφρασης, συγχωνεύτηκαν σε ένα τμήμα με τίτλο: Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης. Το Τμήμα προσφέρει δύο χωριστά προγράμματα εκ των οποίων το ένα επικεντρώνεται στο γνωστικό πεδίο του φιλολογικού κύκλου και το άλλο

στο πεδίο μετάφρασης/διερμηνείας. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης δεύτερης ειδίκευσης είτε στις φιλολογικές σπουδές είτε στη μετάφραση (άλλη ξένη γλώσσα με δικαίωμα διδασκαλίας, κατά προτίμηση συνήθως είναι τα αγγλικά), όπως επίσης και η δυνατότητα ερευνητικής εμβάθυνσης σε επίπεδο Master.

  Το Tμήμα απαρτίζεται από εκπαιδευτικό προσωπικό 15 μελών, που είναι όλοι αποφοιτήσαντες φιλόλογοι του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης και από 2 αποσπασμένους φιλολόγους από την  Ελλάδα.  
   Οι φοιτητές του Τμήματος προέρχονται πρωτίστως από την Μαριούπολη και τα γύρω ελληνικά χωριά της περιοχής της Αζοφικής και δευτερευόντως από άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
   Με βάση το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό και την προϋπάρχουσα εμπειρία, έχει ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας με κέντρο το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Oμοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Oυκρανίας. Στόχος του υπό ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου αποτελεί η πολύπλευρη μελέτη της ελληνικής διασποράς στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων που επί σειρά ετών συμβάλλουν στην εδραίωση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Oυκρανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
  Από τους πιο σημαντικούς φορείς και ιδρύματα με τους οποίους το Τμήμα συνεργάζεται αποτελεσματικά και καρποφόρα εδώ και χρόνια είναι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μαριούπολη, η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας (με έδρα την Μαριούπολη), ο Σύλλογος των Ελλήνων της Μαριούπολης κ.α.
  Η μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή δίνεται στην διδασκαλία της ελληνικής  γλώσσας  και λογοτεχνίας. Μερικοί από τους βασικούς στόχους είναι : η παροχή του απαραίτητου θεωρητικού υπόβαθρου στους φοιτητές, ώστε να κατανοήσουν τη δομή και τη λειτουργία της γλώσσας γενικότερα ως συστήματος και της Νέας Ελληνικής ειδικότερα, η καλλιέργεια της αναλυτικής σκέψης και της ικανότητας των φοιτητών να κάνουν φιλολογικές έρευνες με βάση την ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, πολιτισμό, καθώς και την θεωρητική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία, η έρευνα των ντόπιων διαλέκτων της ελληνικής Διασποράς, της ΝΕ, της ελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας από την αρχαιότητα έως τη νεότερη περίοδο.
Προπτυχιακό πρόγραμμα Bachelor Η φοίτηση διαρκεί οκτώ εξάμηνα. Οι απόφοιτοι και των δύο προγραμμάτων σπουδών μπορούν να διορισθούν ως διδάσκοντες στη Μέση Εκπαίδευση ή να σταδιοδρομήσουν σε πολιτιστικούς οργανισμούς, σε ιδρύματα, σε δημόσιες υπηρεσίες, στα ΜΜΕ, σε διπλωματικούς φορείς ή να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Από το τρέχον έτος προβλέπεται μια επιπλέον ειδίκευση με τίτλο: «Μέση Εκπαίδευση» με  στόχο την πρακτική προετοιμασία για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Πρόγραμμα Master  Η φοίτηση διαρκεί 3 εξάμηνα. Στόχος η εξειδίκευση στις παραπάνω σπουδές αλλά και η επιπλέον ειδίκευση με κυριότερο στόχο την προετοιμασία για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Οι απόφοιτοι απασχολούνται στη δημόσια ή ιδιωτική δευτεροβάθμια, Μέση και Ανώτατη Εκπαίδευση, στον δημόσιο τομέα, στα Μ.Μ.Ε, σε διπλωματικές αρχές ως διερμηνείς κ.α  Τελευταία, αρκετοί απόφοιτοι συνεχίζουν  τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
  Στη Σχολή λειτουργεί η μοναδική στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ Βιβλιοθήκη Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Λεβέντης» (δωρεά Ιδρύματος Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, Κύπρος), άριστα οργανωμένη και με πολύ πλούσια συλλογή από λογοτεχνικά έργα Ελλήνων συγγραφέων, όπως και από σύγχρονες εκπαιδευτικές και επιστημονικές πηγές στα αγγλικά και ελληνικά, λεξικά και εγχειρίδια σε θέματα αρχαίας ελληνικής και νεοελληνικής φιλολογίας.
  Στο Τμήμα διεξάγεται πλούσια και πολυσχιδής ερευνητική δραστηριότητα σε τομείς της Γενικής και Κλασικής Φιλολογίας, Παιδαγωγικών Μελετών, Μεθοδολογίας Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας σε ξένους, Συγκριτικών Γλωσσολογικών Μελετών κ.α. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται από τους εκπαιδευτικούς του Τμήματος σχετικά με τη μελέτη και ανάλυση των ντόπιων διαλεκτικών και γλωσσικών μορφών των Ελλήνων της περιοχής της Αζοφικής (Ρουμέϊκη διάλεκτος, Ουρούμικη διάλεκτος).  Ετησίως εκδίδονται εγχειρίδια, μονογραφίες, σχολικά βιβλία με θέματα διδασκαλίας της ΝΕ για ξένους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη ΝΕ διαλεκτολογία  και ειδικότερα σχετικά με τις διαλεκτικές μορφές των Ελλήνων της Αζοφικής κ.α.
  Το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης επί σειρά ετών διοργανώνει και  διεξάγει την  Πανουκρανική Ολυμπιάδα Φοιτητών στη Νεοελληνική γλώσσα όπως και τον Πανουκρανικό Διαγωνισμό Ερευνών Φοιτητών στη Νεοελληνική γλώσσα. Από το 2015 ο θεσμός αυτός απέκτησε διαστάσεις  Διεθνούς  Διαγωνισμού. Φέτος φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος πήραν μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής γλώσσας που διεξήχθη για πρώτη φορά στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 στο Α.Π.Θ.  Η Α΄ φάση της – η Εθνική – διεξήχθη στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι μια από  τις 3 νικήτριες της Ολυμπιάδας αναδείχτηκε η απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης Βαλεντίνη Ολέϊνικ ( 3η θέση).  Το Τμήμα επιλέγει ετησίως τους καλύτερους φοιτητές για συμμετοχή με υποτροφία σε επιμορφωτικά προγράμματα των  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί  μεταξύ του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης και ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.  Όσον αφορά την 1η Σκυταλοδρομία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τα παιδιά  και ευελπιστούμε σε ένα άριστο αποτέλεσμα !!!

 Καλή Επιτυχία σε όλους!!!.
      
      Αργύρης Νίκας
      Έφη Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.