Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ Η. Η. ΜΕΤΣΝΙΚΟΒ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Η θέση της Νεοελληνικής γλώσσας σε καθαρά πανεπιστημιακό επίπεδο εμφανίζεται στην Οδησσό της Ουκρανίας με διπλή παρουσία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Η. Η. Μέτσνικοβ. Πιο συγκεκριμένα, αφενός έχουμε λειτουργία του Τμήματος ξένων γλωσσών για τους μεταφραστές με τρίτη ξένη γλώσσα και αφετέρου η Νεοελληνική γλώσσα διδάσκεται ως πρώτη ξένη γλώσσα επιλογής για τους διπλωμάτες, ειδικούς διεθνών σχέσεων στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Η. Η. Μέτσνικοβ, ένα από τα παλιότερα Πανεπιστήμια της Ουκρανίας, ιδρύθηκε το 1865. Η εκπαιδευτική του βάση ήταν στο Λύκειο του Ρισελιέ, το οποίο είχε ιδρυθεί ακόμα νωρίτερα, το 1817.
        

Στο τέλος του 19ου αιώνα το Πανεπιστήμιο έγινε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα των επιστημονικών γνώσεων. Εκατοντάδες φοιτητές, εκπρόσωποι διάφορων εθνικοτήτων φοιτούσαν σ’ αυτό. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 έπαψε να θεωρείται αυτοκρατορικό και με την επιβολή της σοβιετικής εξουσίας διέκοψε τη λειτουργία του χάνοντας την αρχική ονομασία «Νοβορωσίϊσκι». Το Πανεπιστήμιο της Οδησσού επαναλειτούργησε μόνο το 1933.
Το 2015 το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Η. Η. Μέτσνικοβ της Οδησσού Ουκρανίας γιόρτασε την 150η επέτειο της λειτουργίας του. Σήμερα περισσότεροι από 15.000 φοιτητές σπουδάζουν στις πάνω από 70 έδρες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, όπου ανήκει η Σχολή Διεθνών Σχέσεων, η ειδικότητα «Πολιτικολόγος, ειδικός διεθνών σχέσεων με βαθιά γνώση της ΝΕ γλώσσας» καθιερώθηκε παράλληλα με την ανεξαρτητοποίηση του νέου ουκρανικού κράτους. Πριν από αυτό το γεγονός, η χώρα δεν είχε δική της ανεξάρτητη διεθνή πολιτική και εποπτευόταν άμεσα από τη Μόσχα. Μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος παρουσιάστηκε η ζωτική πολιτική, οικονομική και εκπολιτιστική ανάγκη στον τομέα ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων της Ουκρανίας με χώρες των Βαλκανίων της Μεσογείου, της Μαύρης και Ερυθράς θάλασσας. Έτσι, σήμερα η Σχολή Διεθνών Σχέσεων  του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου του Η. Η. Μέτσνικοβ της Οδησσού προετοιμάζει τους υπαλλήλους των διπλωματικών υπηρεσιών με πολιτική και εξωτερική οικονομική δραστηριότητα, βασιζόμενη στις γνώσεις των Νεοελληνικών και Αγγλικών, υπολογίζοντας ταυτόχρονα τη χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης της Οδησσού.


Το 2014 η Σχολή Διεθνών Σχέσεων γιόρτασε 20 χρόνια της λειτουργίας της συνεργαζόμενη με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Οδησσό, την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο, το Γραφείο του Συντονιστή εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

 Όσον αφορά στους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής γλώσσας, σαφώς έπαινος αξίζει σε αυτά τα παιδιά που επιθυμούν διακαώς να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Το χαρακτηριστικό τους σίγουρα είναι ότι έχουν κάνει την επιλογή τους συνειδητοποιημένα, έχουν βάλει στην ψυχή τους τη χώρα αυτή  και ότι αντιπροσωπεύει.  Η ελπίδα τους είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, την οποία θεωρούν και δική τους πατρίδα, καθώς έχουν γεμίσει τη ψυχή τους με καθετί ελληνικό, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα και σε κάθε δυσκολία της συμπάσχουν, καθώς και η δική τους χώρα η Ουκρανία είναι ιδιαίτερα πολύπαθη.
Τέλος οι φοιτητές που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πλέον 14 και προέρχονται και από τα 4 έτη μας.

Με εκτίμηση,
ΖΕΙΜΠΕΚΗ ΦΙΛΙΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.