Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Βασικά σημεία από το συγγραφέα

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου με το συγγραφέα συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η συγγραφή της κάρτας από κάθε συντελεστή.

Πιο συγκεκριμένα,


  • το εύρος της κάρτας θα πρέπει να κινείται μεταξύ 300-1000 λέξεων. Πρόκειται για σύντομη περιγραφή μιας κατάστασης στην οποία ο συγγραφέας φωτίζει κάποιες πτυχές της. Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του προβολέα και του φακού για να διευκρινίσει τη στόχευση του κειμένου. Η όλη ιστορία μπορεί να ιδωθεί κάτω από το πρίσμα ενός προβολέα ο οποίος φωτίζει το σύνολο των πτυχών της. Στην προκειμένη περίπτωση, εκθέτουμε την ιστορία χρησιμοποιώντας ένα φακό και φωτίζουμε τις πιο σημαντικές πτυχές της (αυτές που κρίνουμε ότι εξυπηρετούν και αναδεικνύουν το θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης)
  • ο ήρωας θα πρέπει να ταυτοποιηθεί. Θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά τον ήρωα της ιστορίας, το παιδί, και θα πρέπει να σταθμιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του. Βασικό είναι το όνομά του και ο χώρος, η πόλη, που ζει και κινείται. Αφού καταρτίσουμε την ταυτότητα του ήρωα μας, θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας είναι χρήσιμα για την ιστορία μας. 
  • στην ταυτοποίηση του ήρωα ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια έρευνα ή/και να ταυτιστεί με βιώματα των συντελεστών από οικογενειακές ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες κα.
  • τα συναισθήματα του ήρωα έχουν μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να αναφερθεί πώς οι καταστάσεις που βιώνει επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή του. Ανεξάρτητα από την πορεία της ιστορίας, το μήνυμα της ελπίδας θα πρέπει να αποπνέεται στους αναγνώστες 
  • η εξέλιξη της ιστορίας θα πρέπει να καταγραφεί συνοπτικά εκ των προτέρων. Στην ιστορία θα υπάρχει μια αρχική κατάσταση την οποία ακολουθεί μια ανατροπή. Στην αποκατάσταση της ανατροπής συμβάλλει το χελιδόνι με το άσπρο φτερό το οποίο φέρει και την εξισορρόπηση. Μαζί με την ιστορία, εξελίσσεται και ο ήρωας. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να φαίνεται στην κατάστασή του
  • Το χελιδόνι με το άσπρο φτερό δεν είναι απαραίτητο να έχει ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά αλλά μπορεί να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο μόνο με την παορυσία του. Ο κάθε συντελεστής μπορεί να του δώσει όποιο ρόλο προτιμά
  • Η επιλογή του αφηγητή της ιστορίας είναι σημαντική και θα καθορίσει και το ύφος της γραφής. Μπορεί αυτός που αφηγείται την ιστορία να είναι ο ίδιος ο ήρωας, κάποιο τρίτο πρόσωπο.
  • Το ύφος και το περιεχόμενο της γλώσσας που θα χρησιμοποιηθεί δε θα πρέπει να είναι απλοϊκό ή "παιδιάστικο". Αν υπάρχει κάποιο βίαιο περιστατικό αυτό θα πρέπει να παρουσιαστεί έμμεσα. Το έργο απευθύνεται τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά.
  • Πριν την ολοκλήρωση της συγγραφής, καλό θα ήταν να σκιαγραφηθεί σύντομα η ιστορία και οι όποιες ιδέες να κοινοποιηθούν και στους άλλους συμμετέχοντες προς σχολιασμό και εμπλουτισμό. Το ιστολόγιο μπορεί να φιλοξενήσει τις ιδέες αυτές καθώς και το σχολιασμό. Η προσπάθεια δομείται συλλογικά και η αλληλεπίδραση είναι βασικό στοιχείο της δημιουργικής γραφής. 
Σκοπός μας είναι απολαύσουμε το ταξίδι της συγγραφής ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το τελικό προϊόν δεν είναι ο αυτοσκοπός μας αλλά η πορεία προς αυτό. 

Συμφωνήθηκε μέχρι τα τέλη του Γενάρη, στο ρυθμό του και με τον τρόπο του ο κάθε συντελεστής να κοινοποιήσει τις ιδέες του για να υπάρξει μια σχετική ζύμωση.

Καλές γραφές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.