Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ COMENIUS της ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ

Το Πανεπιστήμιo Universita Comenského v Bratislave ιδρύθηκε το 1929 και από τότε λειτουργεί και η Φιλοσοφική Σχολή (Filozofická Fakulta), όπου υπάγεται το Τμήμα Κλασσικής και Σημιτικής Φιλολογίας. Η νεοελληνική γλώσσα προσφέρεται από τον Τομέα Κλασσικών Σπουδών ως υποχρεωτικό μάθημα επιλογής στους φοιτητές του Τμήματός μας και στους φοιτητές του Τμήματος Ρωσικής και Ανατολικοευρωπαϊκής Φιλολογίας και ως μάθημα επιλογής στους υπόλοιπους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Ακραιφνές Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών δυστυχώς δεν υπάρχει στη Σλοβακία, αλλά υπάρχει ειδική συμφωνία του Τμήματός μας με το Πανεπιστήμιο Masaryk στο Μπρνο της Τσεχίας που παρέχει τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών των αποφοίτων μας στο εκεί Νεοελληνικό Ινστιτούτο.
Ήδη από τη δεκαετία του '70 υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους Σλοβάκους κλασικούς φιλολόγους του Τμήματός μας για τα Νέα Ελληνικά, με πρωτεργάτη τον εκλιπόντα καθηγητή Peter Kuklica, που έθεσε και τις βάσεις της συνεργασίας του Τμήματος με το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά το 1993, όταν η Σλοβακία αποτέλεσε ξεχωριστό κράτος από την Τσεχία, άρχισαν να παρέχονται και οι πρώτες υποτροφίες σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Comenius για νεοελληνικές σπουδές στην Ελλάδα και να πραγματοποιούνται πιο οργανωμένα σεμινάρια νέων ελληνικών, ενώ το 2003 αποσπάστηκε για πρώτη φορά στο Τμήμα φιλόλογος από την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια υπεύθυνη για τις Νεοελληνικές Σπουδές στο Τμήμα μας είναι η Doc. Jana Grusková, PhD, επίσης γραμματέας της Σλοβακικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Ήδη αρκετοί φοιτητές του Τμήματός μας και άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής έχουν παρακολουθήσει ως υπότροφοι σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα ή έχουν συμμετάσχει στις ανταλλαγές φοιτητών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω του Προγράμματος Erasmus.
Από το Τμήμα μας, τα τελευταία 3 χρόνια προσφέρονται, παράλληλα με τα γλωσσικά μαθήματα διαφορετικών επιπέδων, δύο εισαγωγικά μαθήματα στον ελληνικό πολιτισμό – που καλύπτουν μια διαδρομή από τα προϊστορικά χρόνια ως τον 20ο αιώνα - στην αγγλική γλώσσα. Επίσης, έχει προγραμματιστεί η διδασκαλία – από το εαρινό εξάμηνο - ενός εισαγωγικού μαθήματος στη νεοελληνική λογοτεχνία, επίσης στα αγγλικά, με τη βοήθεια λογοτεχνικών μεταφράσεων.
Γενικά παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα κ τον πολιτισμό, τόσο από τους φοιτητές όσο και από τον πανεπιστημιακό χώρο. Είναι ένα γόνιμο έδαφος που αξίζει να καλλιεργηθεί!
Στο Σκυταλοδρομία θα συμμετάσχουν 4 φοιτήτριες: η Diana, με μεταπτυχιακό στη Θεολογία, που τώρα παρακολουθεί μαθήματα στο Τμήμα μας, η Nikola, φοιτήτρια στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού στο Τμήμα Σλοβακικής Φιλολογίας, η Ivana, φοιτήτρια στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού στο Τμήμα Ρωσικής και Ανατολικοευρωπαϊκής Φιλολογίας, και η Andrea, φοιτήτρια στο 3ο προπτυχιακό έτος στο Τμήμα Αισθητικής (Καλών Τεχνών). Όπως βλέπετε, δεν μου λείπει καθόλου η ποικιλία, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα και προσφέρει σε όλη την ομάδα ενδιαφέρουσες εμπειρίες! Τα κορίτσια άκουσαν με ενθουσιασμό για το πρόγραμμα, αν και αρχικά είχαν κάποιους ενδοιασμούς, επειδή το επίπεδό τους δεν είναι υψηλό και δεν είναι φοιτήτριες σε Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών. Συμφωνήσαμε όμως να τολμήσουμε μαζί αυτό το συναρπαστικό ταξίδι σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και να εξασκηθούν μέσα από μια αυθεντική εμπειρία και περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βήμα!
Ειλικρινά σας ευχαριστούμε γι' αυτή τη δημιουργική ευκαιρία που μας δίνετε! Λοιπόν, καλό μας ταξίδι με το χελιδόνι με το άσπρο φτερό!



ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.