Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η προετοιμασία της κάρτας από τη Ρουμανία

   Με τους φοιτητές του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου AL.I.CUZA του Ιασίου κάναμε αρκετές συναντήσεις, προκειμένου να προετοιμάσουμε τη δική μας κάρτα και τη συμβολή της Ρουμανίας στη σκυταλοδρομία της δημιουργικής γραφής. Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον μία φοιτήτρια και δύο φοιτητές στα επίπεδα Β1-Β2 ελληνομάθειας. Στη συνέχεια, προστέθηκε και άλλη μία φοιτήτρια που βρίσκεται στο επίπεδο Γ2 της ελληνομάθειας.
   Στην πρώτη συνάντηση ενημερώθηκαν για το project δημιουργικής γραφής, τις απαιτήσεις του, τα χρονοδιαγράμματα και φυσικά ενημερώθηκαν  για τον συγγραφέα και τα βιβλία του.
   Στη δεύτερη συνάντηση συζητήσαμε εκτενώς τα θέματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Συζητήθηκαν οι όροι ''πρόσφυγας΄΄ και ΄΄μετανάστης'', το επίκαιρο θέμα της προσφυγικής κρίσης κτλ. Στην πορεία της συζήτησης διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε από τους φοιτητές πως το καίριο ζήτημα για τη ρουμανική κοινωνία τα τελευταία...27 χρόνια είναι η μετανάστευση των Ρουμάνων στο εξωτερικό...Πρόκειται για ένα θέμα με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις και τεράστιο ψυχολογικό και συναισθηματικό αντίκτυπο όχι μόνο σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, αλλά και σε αυτούς που έμειναν πίσω...Ολόκληρες οικογένειες χωρίστηκαν, καθώς ο ένας γονέας ή ακόμα και οι δύο γονείς αναγκάστηκαν (και ακόμη φυσικά αναγκάζονται) να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, για να βρουν εργασία, ενώ τα παιδιά μένουν συνήθως στη Ρουμανία με άλλους συγγενείς...Στο τέλος αυτής της συνάντησης οδηγηθήκαμε στην απόφαση να θίξουμε αυτό το θέμα στη δική μας κάρτα....
   Στην τρίτη συνάντηση έπρεπε να προσδιορίσουμε τον ήρωα της κάρτας μας...Ένα παιδί που έχει μείνει πίσω στη Ρουμανία, μακριά από τους γονείς του που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Εδώ είχαμε καταιγισμό ιδεών και κατάθεση προσωπικών βιωμάτων και εμπειριών, καθώς οι φοιτητές είχαν να διηγηθούν πολλές ιστορίες από γνωστούς και φίλους τους συμμαθητές και συμφοιτητές που έχουν περάσει και ακόμη περνάνε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Καταλήξαμε τελικά στην ηρωίδα της ιστορίας μας...Ένα κορίτσι στη ρουμανική επαρχία, του οποίου οι γονείς έχουν φύγει, για να εργαστούν στο εξωτερικό. Αφού προσδιορίσαμε τα χαρακτηριστικά της ηρωίδας μας(όνομα, ηλικία, φύλο κτλ.), προσπαθήσαμε να ταυτιστούμε μαζί της ψυχολογικά και συναισθηματικά...
   Ακολούθησαν κάποιες επαφές μέσω skype και Facebook, στις οποίες οι φοιτητές κατέθεσαν διάφορες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει η ιστορία και κυρίως για τον ρόλο που θα είχε το χελιδόνι σε όλη την πλοκή. Στην επόμενή μας συνάντηση, αναμένεται να συνδιαμορφώσουμε την κάρτα μας, βάσει των προτάσεων που έχουν κάνει έως τώρα οι φοιτητές.

Αγγελική Μουζακίτη
Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών
Παν/μίου AL.I.CUZA του Ιασίου
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.