Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Σχόλιο του συγγραφέα

Με γέμισαν χαρά τα κείμενα που έχετε στείλει. Χαρά για τη συμμετοχή, χαρά για το ότι η ιστορία μου σας προκάλεσε το ενδιαφέρον, χαρά για την ευαίσθητη ματιά σας! 

Η Τέχνη του λόγου θέλει έμπνευση, σκληρή δουλειά και πολλές προσπάθειες. Γιατί όπως ο ζωγράφος με τα χρώματα και ο συνθέτης με τις νότες, έτσι και ο λογοτέχνης με τις λέξεις, χρειάζεται να τις παιδέψει και να τον παιδέψουν. 

Λογοτεχνικό δεν είναι ένα κείμενο που έχει μια ωραία ιδέα. Σημασία έχει πως η ωραία ιδέα διατυπώνεται με τις λέξεις. Για αυτό και ένα κείμενο θέλει πολλή επεξεργασία, πολλές γραφές, πολλές δοκιμές για να καταλήξει ο δημιουργός του ποια λέξη ταιριάζει πού.

Σας προτείνω, αφού πέρασε ένα εύλογο διάστημα από την πρώτη γραφή, να ξαναγυρίσετε στα κείμενά σας και να τα επεξεργαστείτε ξανά. Θα βρείτε ποιες λέξεις είναι περιττές, που χρειάζεται οικονομία λόγου, που πρέπει να χρησιμοποιήσετε μικρότερες προτάσεις και που ισορροπεί κάθε λέξη καλύτερα. 

Αν αυτή η διαδικασία σας γεμίζει απόλαυση τότε έχετε ανακαλύψει το μυστικό όλων των συγγραφέων. Γιατί είναι μεγάλη η χαρά που δίνει το παιχνίδι με τις λέξεις. Ελπίζω να το χαρείτε κι εσείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το σχόλιο σας. Προσέχουμε τα σχόλια μας να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.